Mýty a fakty o kartových hrách

Karta srdcová sedmička

V 9. storočí vytvorili Číňania hracie karty údajne kopírovaním papierových peňazí. Ani vo sne však netušili, že o niekoľko storočí neskôr budú kartové hry zabávať ľudí na celom svete a stanú sa neoddeliteľnou súčasťou hazardu. V čom spočíva fenomén kartových hier? Čertove obrázky. Kto dal kartám toto prirovnanie? Tu je niekoľko mýtov a faktov o kartách a kartových hrách.

  1. Pomenovanie „čertove obrázky“ dali kartám roľníci, ktorí v kartových hrách väčšinou prehrávali. V minulosti ľudia verili, že karty symbolizujú zlé sily. Usmievajú sa na vás, aby ste im podľahli a potom vás ožobráčia.
  2. Karty vždy prinášajú zábavu, no kým Bridž je skôr mentálnym cvičením a relaxom, pri Pokri potrebujete poriadnu dávku odvahy a strategický plán.
  3. Poker je najpopulárnejšou kartovou hrou na svete, konkrétne jeho verzia Texas Hold´Em. Najdlhšia pokrová hra v histórií sa začala v roku 1881 v divadle Bird Cage Theatre v Arizone a trvala 8 rokov, 5 mesiacov a 3 dni.
  4. Najvyššia výhra v pokeri padla v roku 2014. Sumu 15,3 milióna dolárov si pripísal na bankové konto Američan Daniel Colman.
  5. Bridž je často označovaný za „kráľovskú“ hru. No hrať ho môžete, aj keď ste sa zrovna nenarodili do kráľovskej rodiny. Je to jediná kartová hra, ktorá nesie známky športu. Svetová bridžová federácia (WBF) každoročne usporadúva Majstrovská sveta v bridži. Bridž je uznávaný aj ako výchovný prostriedok na mnohých školách, pričom často ho sponzoruje aj UNESCO.
  6. Názov hry Blackjack alebo dvadsaťjeden vznikol zo špeciálneho bonusu, ktorý bol vyplatený hráčom, pokiaľ mali kombináciu kariet A a J, obe čiernej farby. Vášnivým hráčom Blackjacku bol najslávnejší cisár Napoleon Bonaparte.
  7. Ak si myslíte, že v Blackjacku môžete vyhrať len vtedy, ak máte súčet kariet 21, mýlite sa. V hra ide o to, aby ste porazili dealera. Paradoxne aj súčet kariet 11 dáva veľkú šancu na výhru. Najhoršou kombináciou v blackjacku je 16.
  8. Vedeli ste, že obľúbenú kartovú hru Dobble niektorí fanatici spájajú s okultnými praktikami? Majú nato hneď niekoľko dôvodov. Tým prvým je, že na kartách sú zobrazené symboly ako jin – jang, ruka s okom alebo lebka, ktoré sú spájané s okultizmom. Tým druhým je, že karty produkuje spoločnosť, ktorá má názov Asmodee. Ten totiž pomenúva zlého ducha, ktorý rozbíja manželstvá.
  9. Za matku všetkých kartových hier je považovaný Žolík alebo v inej podobe hra Rummy. Práve z nej vznikli hry ako Bridž a Poker. Hovorí sa, že hru Rummy hrávali kvôli rumu. Ten, kto prehral musel všetkým hráčom kúpiť tento obľúbený alkoholický nápoj.
  10. Najväčším výrobcom hracích kariet je spoločnosť Plaing Card Company so sídlom v Kentucky, USA a najznámejšia značka, pod ktorou vyrába karty je Bicycle. Často tieto karty používajú hazardní hráči, ale aj kúzelníci.

Mountain View