Texas Hold´em poker ako z filmu

Muži hrajú poker snímka z filmu

Mystický poker face, whisky a cigary. Taká je predstava mnohých ľudí o hazardnej kartovej hre poker. K tomu kasíno, žiara svetiel a veľký balík peňazí. Samozrejme ide o scény, ktoré často vidíme na televíznych obrazovkách alebo sa objavujú na plátnach kín. Kto by aspoň raz nechcel zažiť akčný život ako z filmu?

Povedzme si na rovinu, takýto luxus si môže dopriať málokto. Pravdou však je, že nato, aby ste si mohli zahrať Texas Hold´em poker, nemusíte byť ani James Bond a nemusíte mať ani milióny na účte. Stačí trochu inteligencie a schopnosti naučiť sa pravidlá tejto obľúbenej hazardnej hry.

 

Čo by ste mali vedieť o Texas Hold´em pokeri

Texas Hold´em poker je najznámejšou kartovou hrou na celom svete. Môžete si ho zahrať doma, v klasických kamenných či online kasínach, herniach alebo pokerových kluboch. Hovorí sa, že hry sú najlepším tréningom na mozog. O pokeri to platí dvojnásobne. Spoliehať sa na šťastie a náhodu by bolo asi trochu naivné. Poker je predovšetkým hra logiky. Základom je matematika, analýza, rozhodovanie a trpezlivosť. Pripraviť si dobrú stratégiu a zvoliť správnu taktiku je predpokladom dlhodobého úspechu v hre.

 

Zaujímavosti zo sveta Texas Hold´em poker

Poker je okrem názvu samotnej hry aj jednou z výherných kombinácií, ktoré určujú víťaza. Paradoxne nie tou najsilnejšou, ale určite ojedinelou. Ak teda máte na ruke štyri karty s rovnakou hodnotou je pravdepodobné, že výhra bude vaša.

Blafovanie v pokeri je klamanie protihráča. Nejde o klamanie v pravom slova zmysle, je to jeden zo spôsobov strategického správania pri hre. Napríklad hráč sa pokúša vyhrať bank aj vtedy, ak nemá na ruke dobré karty. Jednou z možností blafovania je zvyšovanie stávky v snahe prinútiť súpera zložiť karty.

Najznámejšou pokerovou súťažou je Svetová séria v pokeri (WSOP). Šampionát World Series of Poker je všeobecne považovaný za majstrovstvá sveta v pokeri. Tí najlepší hráči si odnášajú z turnaja okrem titulu majstra sveta aj milióny dolárov. Súčasťou najslávnejšieho pokerového turnaja sú tiež WSOP Europe a WSOP Asia-Pacific.

Legendou v Texas Hold´em pokeri je americký profesionálny hráč  Doyle Brunson. V roku 1978 napísal knihu Super System, ktorá je doteraz považovaná za akúsi „bibliu pokeru“.

Pravidlá Texas Hold´em poker

Najhranejšou verziou pokeru je No Limit Texas Hold´em. Jednoduchý princíp hry vás prekvapí. Stačí, ak si pozriete základné pravidlá pokeru a o pár minút si môžete hru vyskúšať cez internet v niektorom online kasíne. Poďme sa teda pozrieť, ako to celé funguje.

Každý hráč dostane do ruky dve karty, ktoré vidí len on sám. Postupne sa na stôl vyloží päť spoločných kariet. Medzi postupným vykladaním kariet sa uzatvárajú stávky a hráči sa rozhodujú, ako budú v hre ďalej pokračovať. Každý hráč sa snaží zo svojich dvoch kariet a piatich kariet na stole vyskladať najlepšiu výhernú kombináciu a získať bank.

Texas Hold´em poker sa začína vylosovaním dealera. Ide o hráča, ktorý rozdáva karty. Dealer je zodpovedný za priebeh hry. Jedna hra je rozdelená na štyri časti: pre-flop, flop, turn a river.

Pred rozdaním kariet urobia prví dvaja hráči po dealerovej ľavej ruke povinné stávky. Stávka prvého hráča sa nazýva malý blind (Small Blind) a stávku druhého hráča označujeme ako veľký blind (Big Blind). Je to väčšinou dvojnásobok malého blindu.

Po založení banku dealer rozdá hráčom po dve karty. Nasleduje prvé kolo stávok, v ktorom hráči odhadujú silu svojich kariet a rozhodujú o svojej ďalšej účasti v hre. Hráči môžu dorovnať big blind (call), zvýšiť stávku (raise) alebo zložiť karty (fold).

Po ukončení stávok prvého kola dealer vyloží na stôl tri odkryté karty, spoločné pre všetkých hráčov. Tomuto rozdaniu kariet hovoríme Flop. Nasleduje ďalšie kolo stávok, kde hráči opäť zvažujú, aká je sila ich dvoch kariet spolu s tromi vyloženými kartami na stole. V tomto kole sa hráči môžu zdržať stávky (check), môžu staviť (bet) alebo zložiť karty (fold). Ak sa však niektorý z hráčov rozhodne staviť, ostatní sa už nemôžu zdržať stávky. Musia dorovnať stávku, zvýšiť stávku alebo zložiť karty.

Po ukončení stávok druhého kola dealer vyloží na stôl štvrtú kartu. Tomuto rozdaniu hovoríme Turn. Nasleduje ďalšie kolo stávok, ktoré prebieha rovnakým spôsobom ako predchádzajúce stávkové kolá.

Po ukončení tretieho kola dealer vyloží na stôl piatu, poslednú kartu. Túto časť voláme River. Po riveri prichádza na rad posledné kolo stávok. V tomto okamihu sa rozhoduje o víťazovi hry. Hráči si zo svojich dvoch kariet v ruke a piatich na stole vyskladajú najlepšiu kombináciu. Súčasťou výhernej kombinácie však musí byť minimálne jedna vlastná karta. Ak najlepšiu kombináciu tvorí len päť spoločných kariet na stole, hra končí remízou.