Falošní hráči v Berlíne použili rádioaktívne karty

Cheat man with cards

Podvodníci vymysleli opäť dôvtipný spôsob ako vyhrávať hazardné hry. Za týmto činom stojí podľa polícii majiteľka berlínskej reštaurácie, ktorej nápad bol poznačiť hracie karty rádioaktívnym jódom 125, ktoré bolo možné pri hre ľahko rozoznať pomocou skrytého detektoru. Pričom polícia sa k podvodníkom dopátrala neobvykle pri rutinnej kontrole na skládke odpadov ako bolo uvedené podľa denníka Berliner Zeitung

Už v minulom roku mali policajti vo východnej časti Berlína na skládke v Rudersdorfe nahlásenú zvýšenú rádioaktivitu v jednom z smetiarskych vozov. Keď obsah odpadu preskúmali prekvapil ich pôvod rádioaktivity, ktorého boli práve časti hracích kariet.

Nakoľko sa polícia snažila vypátrať pôvod hracích kariet, preverili trasy smetiarskych vozov. Nakoniec ich všetky skutočnosti zaviedli k 41 ročnej žene.

Následne polícia vykonala ráziu v reštaurácii spomínanej ženy, klub, karaoke bar, administratívne priestory a jeden byt vo východnej časti Berlína. Spolu našli 13 kariet kontaminovaných rádioaktívnym jódom 125 s polčasom rozpadu 60 dní, ktorý sa bežne používa na medicínske účely napríklad pri liečení štítnej žľazy.

Podľa polície mali podvodníci využívať detektory ukryté pod odevom na tele, aby bolo možné označené karty rozpoznať.

Žena je aktuálne vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z trestného činu uvoľnenia ionizujúceho žiarenia ako kriminalisti informovali denník Berliner Zeitung. Polícia zatiaľ nevie odhadnúť, koľko peňazí vďaka tomuto podvodu mohla žena získať.

Polícia všetky priestory v ktorých sa označené karty našli uzavreli, nakoľko ku kontaminácii môže dôjsť len pri priamom kontakte s kartami bez ochranného oblečenia.