Toto je 5 klasických kartových hier, ktoré zvládne každé dieťa

Rodina hraje karty

Rozmýšľate nad tým, akú zábavu vymyslieť deťom cez prázdniny, keď vonku prší, je chladno alebo jednoducho, keď máte voľný čas? Zahrajte sa s nimi kartové hry. Existuje obrovské množstvo kartových hier pre deti, ktoré rozvíjajú ich myslenie, pamäť, pozornosť, ale aj komunikáciu a trpezlivosť. Poďme sa pozrieť na tie najobľúbenejšie.

 

1. PEXESO, precvičte si svoju pamäť
Zrejme sa nenájde človek, ktorý by nepoznal alebo dokonca nehral pexeso. Túto kartovú hru si môžu zahrať ako deti tak aj dospelí. Je nesmierne populárna a okrem toho, že rozvíja pamäť, zažijete pri nej kopec zábavy. V dnešnej dobe nájdete na pultoch predajní veľa druhov pexesa, s rôznymi motívmi. Najvďačnejšou témou pre najmenšie deti sú rozprávky a zvieratká. Pexeso však v posledných rokoch plní aj vzdelávaciu funkciu. Pre staršie deti sú určené vedomostné pexesá napríklad z oblastí geografie, dejín alebo cudzích jazykov.

Jednoduché pravidlá hry

Pexeso hrajú 2 – 4 hráči najčastejšie s balíčkom 64 kartičiek, ktoré majú 32 dvojíc. To znamená, že v balíčku sú vždy dve karty s rovnakým obrázkom. Karty sa zamiešajú a rozložia obrázkom dolu. Cieľom hry je vyhľadávanie rovnakých obrázkových dvojíc. Každý hráč postupne otáča dve karty. Ak nájde karty s rovnakým obrázkom, odloží si ich a pokračuje v otáčaní ďalších dvoch kariet. Ak nenájde dve rovnaké karty, pokračuje v hre ďalší hráč. Vyhráva ten hráč, ktorý má odložených najviac dvojíc.

 

2. UNO, zbavte sa čo najrýchlejšie kariet
Americká kartová hra UNO je skvelou voľbou pre celú rodinu. Dokáže zabaviť každú vekovú kategóriu od detí po seniorov. Má ľahké pravidlá a svižné tempo. Aj preto je UNO obľúbenou hrou doma, na chatách a dovolenkách. Cieľom hry je zbaviť sa ako prvý všetkých kariet.

Rýchla zábava pre každého

UNO môže hrať 2 – 10 hráčov. Každý hráč dostane na začiatku hry 7 kariet. Nerozdané karty sa odložia lícom nadol a z tohto balíčka hráči ťahajú nové karty. Vrchná karta sa zoberie a vyloží na stôl. Na túto kartu potom ostatní hráči vykladajú svoje karty. Hráči môžu vyložiť takú kartu, ktorá má rovnakú farbu, číslo alebo symbol zhodný s vrchnou kartou kôpky. Ak hráč nemá takú kartu, musí si ťahať novú kartu. Keď hráč odhodí svoju predposlednú kartu, musí povedať slovo „UNO“ a to ešte predtým, ako karta dopadne na kôpku.

Hrá sa s balíčkom 108 kariet, ktoré sa rozdeľujú na číselné a akčné. 100 kariet je rozdelených do štyroch farieb – červená, zelená, modrá a žltá. Každá farba obsahuje 25 kariet, z toho 19 číselných a 6 akčných (dve z každej akcie). 8 kariet je divokých.

Akčná karta „vezmi dve karty“ znamená, že hráč si musí zobrať dve karty a jedno kolo vynechať. Ďalšia akčná karta „naspäť“ má za úlohu meniť smer hry. Akčná karta „vynechať“ je klasická stopka, kedy hráč vynecháva kolo.

Akčné karty sa môžu vyložiť len na rovnakú farbu alebo rovnakú akčnú kartu.

Najobľúbenejšie u hráčov sú divoké karty. Je ich 8, z toho 4 divoké karty umožňujú hráčovi meniť farbu podľa toho, ako potrebuje. Ďalšie 4 divoké karty majú dodatok „vezmi štyri“. Okrem toho, že menia farbu v hre, hráč ktorý je na rade si musí zobrať 4 karty a vynecháva ťah.

Víťazom hry UNO sa stáva hráč, ktorý sa ako prvý zbaví všetkých svojich kariet.

 

3. DOBBLE, vyskúšajte si pozornosť
Ak existuje kartová hra, pri ktorej zažijete veľa smiechu, tak je to určite Dobble. Táto vynikajúca postrehová hra, preverí váš reflex a rýchlosť. Dnes už existujú rôzne verzie tejto hry, takže si môžete vybrať tú, ktorá sa vám najviac páči. Hra má nenáročné pravidlá, ktoré zvládnu deti už od 6 rokov.

Čo najrýchlejšie nájsť obrázok

Dobble je kartová hra pre 2 – 8 hráčov. Obsahuje 55 kariet a 50 obrázkov.  Na každej karte je 8 odlišných obrázkov rôznej veľkosti a každé dve karty majú jeden obrázok rovnaký. Cieľom hry je nájsť práve tento rovnaký obrázok, nahlas ho pomenovať a odložiť kartu.  Víťazom sa stáva hráč, ktorý ako prvý nemá v ruke žiadnu kartu. Dobble môžete hrať v 5 miniverziách a každá má svoje pravidlá. Najhranejšou je verzia Studňa.

 

4. ČIERNY PETER, naučte sa prehrať
Názov obľúbenej detskej kartovej hry Čierny Peter paradoxne nevznikol z víťazstva ale z prehry. Napriek tomu má táto hra najjednoduchšie pravidlá zo všetkých kartových hier.  Zvládne ich každé malé dieťa.

Komu zostane posledná karta?

Hrá sa s balíčkom 33 kariet, z ktorých jedná je s obrázkom Čierneho Petra. Ostatných 32 kariet tvorí 16 rovnakých dvojíc. Do hry môže vstúpiť 2 – 5 hráčov. Na začiatku sa všetky karty rozdajú tak, aby ostatní hráči nevideli, kto dostal Čierneho Petra. Ak má hráč rovnaké dvojice kariet, odloží ich bokom. Zvyšné karty si rozloží do vejára. Každý hráč si ťahá kartu od hráča sediaceho po jeho pravej ruke. Rovnaké dvojice kariet sa vždy odložia. Ten, komu zostane Čierny Peter prehráva.

Mountain View

 

5. FARAÓN, hrajte len pre zábavu
Klasická kartová hra Faraón je populárna na celom svete. Môžete sa s ňou stretnúť aj pod názvom Farár alebo Prší. Aj keď pravidlá nie sú zložité, na rozdiel od predchádzajúcich hier si Faraón vyžaduje taktické a strategické myslenie.

Zeleňový dolník, červená sedma a iné karty

Faraón sa hrá s balíčkom 32 sedmových kariet. Môže ho hrať 2 -5 hráčov. Cieľom hry je zbaviť všetkých svojich kariet. Na začiatku hry jeden z hráčov premieša karty a každému hráčovi rozdá po 5 kariet. Zvyšné karty odloží lícom nadol. Vrchnú kartu zoberie a otočí ju. Táto karta začína hru.

Hráč môže vyložiť kartu len vtedy, ak má rovnaký symbol (znak červeň, zeleň, žaluď a guľa) alebo rovnakú farbu. Takisto môže hráč vyložiť horníka, ak chce zmeniť farbu alebo zeleňového dolníka, ktorý je tzv. žolíkom hry a môže sa použiť na ktorúkoľvek kartu. Červená sedma ma špeciálnu vlastnosť vrátiť protihráča do hry. Ak hráč nemá žiadnu kartu, ktorú by mohol vyložiť, vždy si zoberie jednu kartu z balíčka a nasleduje ďalší hráč. V hre sú aj ďalšie karty, ktoré plnia svoju funkciu. Sú nimi karty Sedma a Eso.

Karta Sedma prikazuje súperovi brať 3 karty navyše. Karta Eso zastavuje hráča, ktorý je na ťahu.

Víťazom sa stáva ten, kto sa ako prvý zbaví všetkých svojich kariet a súper ho nevráti do hry.

Rodina hraje karty